05.03.2021.

Otvorenje izložbe Cultural Collision Bosnia and Herzegovina u Galeriji kraljice Katarine

U ponedjeljak, 8. ožujka, u Galeriji kraljice Katarina Kosača, s početkom u 19 sati, održat će se otvorenje izložbe Cultural Collisions – Bosnia and Herzegovina, kao dodatna aktivnost istoimenog projekta.

Projekt organiziraju CERN/ Austrian Cultural Forum Sarajevo/ DAAD-CONNECT2020/ ORIGIN u suradnji s međunarodnim i lokalnim znanstvenicima i umjetnicima u svrhu promoviranja interdisciplinarnog dijaloga znanosti i umjetnosti u 6 gradova u BiH: Sarajevu, Banja Luci, Tuzli, Zenici, Gradačcu i Mostaru.

U projekt su aktivno uključeni i učenici Gimnazije fra Grge Martića uz stručno vodstvo profesorice fizike Antonije Topić, uz znanstvenu podršku dr. sc. Jadranka Batiste i umjetničku suradnju s mr. art. Vesnom Sušac s FPMOZ-a Sveučilišta u Mostaru,  kao predstavnici iz Mostara.

Na izložbi će biti predstavljeno 18 znanstvenih i umjetničkih plakata koji postaju mjesto susreta znanosti i umjetnosti, govore o sponi fizike i digitalne umjetnosti.

"S obzirom da su i znanost i umjetnost u našoj državi zapostavljeni, mogli bismo reći da je ova izložba jako bitna jer mi upravo na ovaj način vršimo promociju i znanosti i umjetnosti, a zapravo govorimo i o toj sponi između navedenoga. Kao što već znamo, u povijesti je umjetnost uvijek pratila najnovija znanstvena otkrića i na taj način stvarala nove pravce'', istaknuo je Batista. Dodao je kako je tema projekta prošlost, sadašnjost i budućnost svemira.

''Navedeni posteri kombinacija su umjetničkih djela i onih slika koje su dobivene pri istraživanju svemira, a ovdje je izloženo 18 postera i osam radova učenika Gimnazije fra Grge Martića u Mostaru'', kazao je Batista.

Magistrica umjetnosti i docent na Sveučilištu u Mostaru Vesna Sušac istaknula je važnost interdisciplinarnog dijaloga fizike i umjetnosti. ''Na ovoj izložbi prikazano je samo osam radova učenika Gimnazije fra Grge Martića, s tim da se oni ne izražavaju samo likovnim jezikom, nego koriste i druge umjetnosti poput plesa, drame i slično. Isto tako moram spomenuti kako će oni u srijedu, 10. ožujka, svoje vršnjake inspirirati interaktivnom radionicom kroz koju će predstaviti ovaj projekt, odnosno svoj način aktivizma u projektu'', kazala je Sušac. 

U srijedu, 10. ožujka, u Galeriji kraljice Katarina Kosača, s početkom u 19 sati, u sklopu izložbe, održat će se i interaktivna radionica – predstavljanje projekta za sve zainteresirane učenike srednjih škola. Radionicu o ovoj aktualnoj temi interdisciplinarnosti fizike i umjetnosti predvode učenici Gimnazije fra Grge Martića s ciljem poticanja svojih vršnjaka na ovakve i/ili slične projekte.<- Natrag na Novosti