19.09.2021.

Otvorenje izložbe akademskog slikara Duška Bojanića

Izložba akademskog slikara iz Banjaluke Duška Bojanića pod nazivom „ Ispod lijevog krila anđela“ održati će se u galeriji Rondo u utorak 21.09. 2021. s početkom od 20 sati.

Mostarskoj publici Bojanić će se predstaviti s dvadesetak radova iz 2018 rađenih u tehnici uljni pastel. Radovi tematiziraju motive interijere  pomno dočarane atmosfere te motive prirode i geometrijske kompozicije na tragu modernističkih likovnih izraza s akcentom na crtež kao okosnicu slike.

 Duško Bojanić rođen je 18. Avgusta 1985. U Banjaluci.

Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Banjaluci 2016. godine u klasi profesorice Jelene Karišik, ugledajući se na Sokić, Ćelića, Kandinskog, Miroa i Monea. Inspiraciju za svoje stvaralaštvo pronalazi u svakodnevnom okruženju u kojem kroz geometrijske i organske dijagrame realnost transponira u likovni jezik koji ima polazište u modernističkim pravcima dvadesetog vijeka.

U procesu stvaranja slike, prvenstveno koristi crtaće tehnike: uljani pastel, ugalj i olovke u boji, dok nadograđivanje i raslojavanje likovnih elemenata postiže kombiniranjem istih. Bojanića karakterizira predilekcija za apstraktni ekspresionizam u slikarstvu. Istovremeno, posvećen je i heraldici, grafici, kaligrafiji, veksilologiji i etnografskoj tekstilnoj umjetnosti.

Djela Duška Bojanića izložena su u muzejima, univerzitetima, privatnim kolekcijama ili su objavljena u publikacijama organizacija kao što su Europski savjet za nadarene. Art ambasador je UNESCO kluba na Univerzitetu Sorbona u Parizu.

 

 



<- Natrag na Novosti