25.04.2022.

Mostarskog proljeće otvara izložba „Prva gimnazija: učitelji, učenici, umjetnici“

Dvadeset četvrto izdanje Dana Matice hrvatske bit će otvoreno izložbom Umjetničke galerije BiH „Prva gimnazija: učitelji, učenici, umjetnici“ u Galeriji kraljice Katarine, u četvrtak, 28. travnja u 19 sati.

- Prva gimnazija najstarija je gimnazija u BiH i uz nju su, od samih početaka, vezani neki od najznačajnijih bh. umjetnika najstarije generacije – kao učenici ili nastavnici, tako da smo odlučili našu izložbu posvetiti njima i ograničiti je na razdoblje od osnivanja škole pa do Drugoga svjetskog rata. Na izložbi su tako zastupljeni klasici bh. umjetnosti, čija su djela ujedno i najbrojnija u kolekciji Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

Izložbi je prethodilo istraživanje u sarajevskim arhivama kako bi se provjerila točnost biografskih podataka. Iako se zbog nedostatka građe za pojedine godine ne može tvrditi da su ovom izložbom obuhvaćeni svi umjetnici vezani za Prvu gimnaziju u navedenom razdoblju, može se sa sigurnošću utvrditi da su svi predstavljeni umjetnici pohađali Prvu gimnaziju, u njoj predavali ili, poput

Branka Šotre, bili i učenici i učitelji - kaže ravnatelj Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović.

Tijekom gotovo mjesec i pol dana gledatelji će moći uživati u dvadesetak programa. Od glazbenih zbivanja izdvojit ćemo koncert "Hrvatska vokalna lirika“, u izvedbi sopranistice Vedrane Šimić i Milana Lucića na klaviru. Na programu su djela: Ivana pl. Zajca, J. Gotovca, K. Baranovića, J. Hatzea... Kazališni program donosi niz poslastica: predstavu "Na kavici u podne“ Teatra GAVRAN, Krležinu monodramu "Na rubu pameti“ u izvedbi sjajnoga Dragana Despota, predstavu NP RS-a iz Banje Luke "Hrkači“, HNK Zadar dolazi s "Kreditom“, tu su, uobičajeno, i predstave HNK Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Lutkarskog kazališta, ali i Moliereova predstava "Umišljeni bolesnik“, koju će izvesti studenti Medicinskog fakulteta SUM-a.

Za najmlađe će ponovno biti priređen Dječji dan u suradnji s Cvitkom i Udrugom Zdravo društvo.

Prošle godine započet ciklus predstavljanja mladih umjetnika koji autorski potpisuje Dragan Marijanović, nastavlja se i ove godine izložbama Anje Marić, Ivane Ćavar i Antonije Gudelj u Galeriji Rondo te poznatog bh. umjetnika Davorina Briševca Okca.

Tijekom Proljeća bit će predstavljena knjiga Josipa Milića "Schopenhauerov pesimizam“ te "Trilogija o Mostaru“ akademika Ante Miškovića i prof. Alije Cigića, koja obuhvaća tri monografije: "Stari most u Mostaru“, "I to je Mostar“, "Pa i to je Mostar“, kao i monografija o don Luki Brkovićui roman "Na Vrbasu tekija", Josipa Mlakića. Ovogodišnji Dani Matice hrvatske u Mostaru završavaju 9. lipnja koncertom Sarajevske filharmonije i solista NP Sarajevo.

Predsjednica MH Mostar akademkinja Ljerka Ostojić ponosno naglašava:

- Mostarsko proljeće manifestacija je kakvu zaslužuje svaki pravi grad, svaki grad dostojan da se nazove gradom, a Mostar to jest. I ove godine pripremili smo program – za svakoga ponešto: neka bude s osmijehom, neka bude u miru i ljepoti – neka nam bude lijepo i nezaboravno i ovogodišnje Mostarsko proljeće – kazala je akademkinja Ostojić.

Manifestaciju su podržali HT Eronet i JP Elektroprivreda HZ HB te Grad Mostar i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, kao i Federalno ministarstvo kulture i sporta i Središnji državni ured za Hrvate izvan BiH.

 



<- Natrag na Novosti