06.05.2022.

Održana panel rasprava u sklopu konferencije o budućnosti Europe

Konferencija o budućnosti Europe naslovljena Pripremajući se za sutrašnjicu: Globalna i regionalna uloga Europe u odgovoru na transnacionalne izazove održana je u srijedu u Galeriji kraljice Katarine.

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman kazao je u Mostaru kako Europska unija nema alternativu, ali da je bitno vidjeti što građani zemalja Unije žele od Europe i kako je oni vide.

- EU nema alternativu s obzirom na europske vrijednosti, ljudska prava, vladavinu prava, temeljne slobode i drugo, ali bitno je uključiti mlade ljude, nevladine organizacije promišljeno, kritički kako bismo pridonijeli svi mi danas u politikama naših zemalja boljoj snažnijoj, sigurnoj i prosperitetnoj Europskoj uniji – izjavio je hrvatski ministar uoči panel rasprave u sklopu konferencije o budućnosti Europe pod nazivom "Pripremajući se za sutrašnjicu: Globalna i regionalna uloga Europe u odgovoru na transnacionalne izazove".

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić naglasio je kako je ovo opipljiv primjer kako i Ministarstvo vanjskih poslova RH i Sveučilište u Mostaru strateški promišljaju o tome da je i budućnost Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji.

- Govorimo o budućnosti Europe i ovo je jedan vrlo konkretan primjer brige Republike Hrvatske o cjelokupnoj BiH i njenom mjestu jednom kada se ispune uvjeti za punopravno članstvo u EU – naglasio je Brkić.

Dodao je kako nijedan integracijski proces ne nudi ono što nudi EU i NATO.

- Izazovi su i sa strane EU i sa strane nas koji kucamo na vrata članstva, ali za BiH ne postoji alternativa punopravnom članstvu u EU i punopravnom članstvu u NATO-u jer nijedan drugi integracijski proces ne nudi ono što nude Europska unija i Sjevernoatlantski savez – ocijenio je Brkić.

Inače, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Sveučilište u Mostaru organizirali su u srijedu panel raspravu u sklopu Konferencije o budućnosti Europe pod nazivom "Pripremajući se za sutrašnjicu: Globalna i regionalna uloga Europe u odgovoru na transnacionalne izazove".

Sudionike konferencije pozdravili su, uz ostale, gradonačelnik Mostara Mario Kordić, premijer HNŽ-a Nevenko Herceg te rektor mostarskog sveučilišta Zoran Tomić.

Sudionici su razmijenili ideje o politikama i aktivnostima EU, kako u susjedstvu, tako i na globalnoj razini, a domaćin događaja bio je ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Konferencija o budućnosti Europe je demokratski pothvat koji obuhvaća čitavu Europu, stavljajući građane u srce rasprave o pitanjima koja su bitna za njih, s ciljem da Europska unija što bolje odgovori na njihove potrebe i interese u nadolazećim godinama.

"EU u svijetu" je jedna od devet širokih tema koje će biti oslovljene u sklopu Konferencije, s ciljem promišljanja i jačanja uloge Europske unije kao odgovornog globalnog predvodnika.<- Natrag na Novosti