13.05.2022.

Predstavljena monografija don Luke Brkovića

U sklopu Mostarskoga proljeća 2022. - XXIV. dana Matice hrvatske Mostar u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače – Galeriji kraljice Katarine predstavljen je životni put don Luke Brkovića, svećenika Vrhbosanske nadbiskupije, u monografiji U službi Bogu i čovjeku.

Monografija prikazuje životni put don Luke Brkovića od rodnog Rostova, njegova obrazovanja u Đakovu, Sarajevu i Zagrebu te svećeničkog služenja od 1967. do 2017. godine u Tuzli, Sarajevu, Rankovićima, Solakovoj Kuli, Čajdrašu te ponovo u Sarajevu, gdje danas u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije živi i djeluje.

- Služba i djelo te praktično djelovanje svećenika don Luke Brkovića vezani su za najveću kulturnu udrugu Hrvata - HKD Napredak čije smjernice i djelovanje je don Luka s osobitim ponosom propagirao, što se posebice odražavalo na potrebu ekumenizma i međusobnoga zajedništva u zlosretnim ratnim okolnostima – kazao je, između ostaloga, jedan od predstavljača monografije, tajnik HKD-a Napredak - Glavna podružnica Mostar Ivan Vrljić dodajući, pritom, kako je snaga ove monografije i lika i djelovanja svećenika don Luke Brkovića jednostavnost ophođenja prema ljudima s dna, margine i društva čije moralne norme autor iznosi kao relevantne, obzirne i Bogu ugodne.

U programu predstavljanja, uz Ivana Vrljića, sudjelovali su i biskup u miru mons. Ratko Perić, Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD-a Napredak, te sam don Luka Brković.

Knjiga U službi Bogu i čovjeku izišla je u izdanju HKD-a Napredak 2021. godine, a priredili su je počasni predsjednik Napretka prof. dr. Franjo Topić i Ljubomir Lukić.

Tekstove u monografiji pisala su 24 autora, među kojima su svećenici, sveučilišni profesori, novinari, književnici, kulturni djelatnici, advokati, ekonomisti, političari, a djelo je obogaćeno i brojnim fotografijama.



<- Natrag na Novosti