20.05.2022.

Otvorena retrospektivna izložba slika Marijana Pažin-Ivešić „Materija, Duh, Univerzum

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak, Glavne podružnice Mostar u četvrtak 19. svibnja 2022. godine u prelijepoj atmosferi u Galeriji kraljice Katarine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače  upriličeno je svečano otvorenje retrospektivne izložbe slika akademske slikarice Marijane Pažin Ivešić „Materija, Duh, Univerzum“.

          Na početku otvorenja izložbe u ime organizatora Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak kazao je kako je ovo bio još jedan od kulturnih događanja koje organizira HKD Napredak u godini kada obilježava 120 godina od njegova utemeljenja i to pod motom 120 godina u službi čovjeka. Naglasio je kako je također i primjer suradnje između napretkovih podružnica i razmjene kulturnih projekta koji su nastali pod okriljem Napretka ili su ih kreirali, osmislili i organizirali njegovi članovi.

Landeka je zahvalio svima koji su došli na izložbu posebice onima koji su je podržali na konkretan način, a prije svih Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača i ravnatelj Danijel Vidović,  Galerija kraljica Katarina, njezin voditelj  Dalibor Nikolić, magistar kiparstva,  Grafička industrija „Suton“ Široki Brijeg i njezin vlasnik Ante Suton, te Željko Koren, akademski slikar koji je uradio grafičko oblikovanje kataloga i Vladimir Filipović, povjesničar umjetnosti, koji  je napisao predgovor u katalogu za ovu izložbu.

Kustos izložbe i autor predgovora u katalogu Vladimir Filipović, povjesničar umjetnosti čestitavši autorici na izložbi i HKD Napredak na njezinoj organizaciji naglasio je kako je Marijana Pažin Ivešić još za studentskih dana pokazivala promišljenost i zrelost koju je iznijela u ciklusu Tragovi. Ocijenio je kako njezino stvaralaštvo prvobitno odlikuje apstrakcija, ne samo kao umjetnički stil, nego kao i misaoni, tj. filozofski proces.

-Umjetnica okolinu promatra kroz prizmu apstrakcije te iz nje nastoji izdvojiti i izolirati pojedine elemente, koje kasnije oblikuje u sukladno svom viđenju i danim joj osjetilima. U današnjem svijetu bombardirani smo enormnom količinom nepotrebnih informacija te lako gubimo kompas i bivamo uvučeni u razgovore, promišljanje i situacije u kojima se ne osjećamo lagodno. Postajemo sve manje zainteresirani za svijet oko sebe, njegovu pravu materiju, bit te sveopći smisao. Prikazanim pogledom dvadesetogodišnjeg stvaralaštva Marijane Pažin Ivešić, shvaćamo da oko nas i dalje postoje osobe koje svijet promatraju kroz prizmu ljepote, duhovnosti i dubljeg smisla pa informacije koje primaju filtriraju, uzimaju ih pod svoje te im daju novi izgled kroz subjektivni pojam duha, pritom ne odvajajući materiju od forme-naglasio je Filipović.

Zaželjevši svima dobrodošlicu na njezinu samostalnu izložbu „Materija, Duh, Univerzum“ autorica Marijana Pažin Ivešić je kazala kako njezina izložba daje cjelovit prikaz putanje rasta i sazrijevanja u jednom likovnom i umjetničkom smislu.

Pokazujem svoju zaokupljenost materijom, svijetlom i dimenzijama duhovnog kroz 20 godina  likovnog  stvaralaštva. Svjetlost me intrigira prvenstveno kao medij boje, ali i kao pojava koje je svojevrstan katalizator i nositelj duhovnosti, a neizostavnim držim i traganje za duhom u materiji. Retrospektivna izložba obuhvaća osam zasebnih ciklusa, nastalih u razdoblju od 2002. do 2022. godine. Apstraktne su i sakralne tematike djela još iz razdoblja studenskih dana, pa sve do novijih ciklusa iz 2021. i 2022. godine, naslovljenih Metafizika materije, koje prvi put izlažem oku javnosti. Ova retrospektivna izložba postavlja mnoštvo pitanja dok crta svojevrsnu putanju životnog ciklusa – rasta i padanja: iz djela u djelo, iz Traga u Trag ona se mijenja i rastače, cijepa i ponovno spaja, proživljava metamorfozu i ne staje... Prikaz djela zapravo je prikaz intimnog i kolektivnog beskraja – osobni moj Trag u vremenu i prostoru-kazala je autorica Pažin Ivešić, koja nije krila zadovoljstvo i uzbuđenje zbog činjenice da nakon dugo godina ponovo izlaže u Mostaru.

Na kraju, također je uputila je riječi zahvale organizatorima HKD Napredak, Glavna podružnica Mostara i svima koji su sudjelovali u ovom velikom kulturnom projektu, te svojoj obitelji i prijateljima koji su joj bili veliki oslonac u njezinu umjetničkom radu.

A u glazbenom dijelu programa otvorenja izložbe nastupile su i članica Napretkova trija Senso Marijana Pavlović, profesorica glasovira i Irena Kraljević, profesorica flaute. Uz brojne posjetitelje iz različitih krajeva BiH otvorenju izložbe bili su nazočni i predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić i gradonačelnik Livna Darko Čondrić. Izložba ostaje otvorena do 30. svibnja 2022.



<- Natrag na Novosti