23.06.2022.

Svečano otvorena izložba "Tragovi" Mehmeda Akšamije

Izložba radova "Tragovi/Traces", likovni projekt akademika Mehmeda A. Akšamije, otvorena je u srijedu navečer u Galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru.

Jedan od promotora izložbe Marin Ivanović naglasio je kako je Mehmed Akšamija umjetnik koji dolazi iz umjetničke obitelji te da je riječ o umjetniku koji je postmodernistički u likovnom smislu, a koji ima svoje jasno korijenje u tradiciji.

- Njegova umjetnost proizlazi prvenstveno iz nasljeđa, iz tradicije, iz islamske ornamentike, koja je puno dominantnija, imanentna, u islamskoj umjetnosti nego što je to ovamo na zapadu, s jedne strane, a s druge strane u digitalnoj umjetnosti i jednoj osobnoj simbolici. U nekoj krhotini je prepoznao trokut, iz tog trokuta je razradio taj ogromni ornamentalni uzorak repeticijom trokuta u različitim pokretanjima, različitim bojama i stvorio je nešto što pomalo nalikuje na tepihe, a u tim tepisima također leži dio te tradicije, tog naslijeđa - naglasio je Ivanović.

Autor izložbe kazao je kako su 'Tragovi' simbioza njegovog rada koji je otjelovljen u sustavu jedne kompresije svih grafičkih i slikarskih disciplina do kraja 19. stoljeća.

- Ja sam na osnovu toga pokušao da nađem vlastiti izričaj. To su određene geometrijske manipulacije koje su zasnovane i na tisku suhe igle i na dubokom tisku i na nekim slikarskim elementima i manualnom slikanju i manualnom crtanju i onda sve to zajedno je posredstvom digitalnog printa dobilo ovu formu koja se tu nalazi - naglasio je Akšamija.

Dodao je kako ovaj ciklus broji 333 djela te da je na ovoj izložbi u Mostaru predstavljeno njih oko 60. Izložbu "Tragovi/Traces" organizirala je Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u suorganizaciji Bošnjačke akademije nauke i umjetnosti, a ona će ostati otvorena narednih sedam dana.

Izložbu je glazbenom pratnjom uveličao trio Senso.

Mehmed A. Akšamija kao stvaralac u oblasti više likovnih disciplina, figurira preko četrdeset godina. Njegovo kreativno djelovanje karakterizira se korištenjem specifičnih izražajnih sredstava i mogućnosti medija svjetlopisa, digitalne grafike i dizajna, kao i kreativnom "simbiozom" svjetlopisa i klasičnih likovnih disciplina (slikarstvo, grafika, skulptura…) u cilju postizanja što svjesnijeg autorskog djelovanja unutar definiranja mnogih tematskih ciklusa. Rođen je u Višegradu 1954. godine u obitelji poznatog majstora umjetničke fotografije Alije M. Akšamije. Diplomirao je na Katedri za fotografiju na FAMU (Fakultet filmskih i televizijskih umjetnosti pri Akademiji lijepih umjetnosti) u Pragu, Čehoslovačka (1979.). Postdiplomski studij okončao je 1981., a doktorat 1984. godine. Dr. Akšamija je također među osnivačima i redovitim članovima Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti – BANU, a od 2021. godine kao predsjednik ove ugledne ustanove. Od 2020. godine postao je redoviti član Europske akademije znanosti i umjetnosti (Academia Sceientiarium et Artium Europaea – Classe III Arts).

Izložba je otvorena do 28. lipnja 2022. u Galeriji kraljice Katarine.

 <- Natrag na Novosti