07.09.2022.

Otvorenje izložbe „More, rijeka, eho“ Biljane Sesar u Mostaru

Otvorenje izložbe „More, rijeka, eho“ Biljane Sesar održat će se u četvrtak, 8. rujna u Galeriji kraljice Katarine, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, s početkom u 19 sati.

…“Svoju novu samostalnu izložbu, koja sadrži slikarske i nešto manje kiparskih radova, umjetnica naslovljuje kao More, rijeka, eho. Već se naslovom sugerira umjetničin nastavak kretanja meditarnskim putanjama vlastite umjetničke imaginacije. Jasna je simbolika toka od izvora do ušća: izviranja, uviranja, pretakanja, konačnog ulijevanja u more. Sami naslovi radova sugeriraju svojevrsnu pripovjednu dimenziju. Umjetnica nastavlja razvijati priču s Apoksiomenom kao glavnim akterom. Apoksiomen vodi dijalog s mravom, pleše noćni ples na ulici, zatim odlazi do plaže gdje se njegova draga porezala o bačenu perisku…

Kroz svoju likovnu pripovijest, ispunjenom antičkim, mitskim, pa i zavičajnim interferencijama i aluzijama (Arkadija, antičke skulpture, idilični pejzaži) te značenjski usložnjenim motivima (suptilno antropomorfizirane persike), Biljana Sesar govori o toj nestalnoj i nestajućoj ljepoti. Onoj čije će odbljeske prema ovoj izložbi dovoljno otvoreni/e posjetitelji/ce zasigurno, bar na trenutak, osjetiti“… , dio je iz kritičkog osvrta  dr. sc. Ljiljane Rajković.

„Začuđujući je upravo tematski interes Biljane Sesar. Dok se suvremena umjetnost uglavnom bavi pitanjima razaranja, raspadanja, konfliktom i egzistencijalističkim pitanjima smisla svega, još uvijek postoje autori koji u tajni prirode, njenom redu i vrijednostima pronalaze davno zaboravljeni mir i istinu. Živo zanimanje, ljubav i podređenost u slučaju Biljane Sesar nisu pomodna eko – gesta, nego njeno umjetničko i životno opredjeljenje“, kazala nam je šefica Šlužbe za kulturu Grada Mostara, Inga Dragoje – Mikulić.

Biljana Sesar rođena je 18.10.1955.godine u Mostaru. U Splitu je završila školu za primjenjenu umjetnost, kiparskog smjera, te Pedagošku akademiju Likovne umjetnosti u klasi profesora kiparstva Andrije Krstulovića i profesora kiparstva Ante Kaštelančića. U ranim studentskim danima pomagala je u ateljeu profesoru kiparstva Mirku Ostoji.

Kao dugogodišnji likovni pedagog u nastavu unosi inovacije s novim metodološkim pristupom. Paralelno s radom u nastavi vodila je Atelje galeriju Sesar u Starom gradu – Mostar, gdje je imala mogućnost raditi i izlagati.

Imala je veliki broj samostalnih izložbi, a sudionica je na brojnim skupnim izložbama i humanitarnim aukcijama slika.

 



<- Natrag na Novosti