21.09.2022.

Filmovi iz Doma omladine Beograda gostuju u Mostaru

Dom omladine Beograda (DOB), kao jedna od vodećih ustanova kulture u Srbiji, pokrenuo je 2017. godine program suradnje sa srodnim institucijama u drugim gradovima Srbije i regije, sa željom da dio svojih kvalitetnih i zanimljivih programa ponudi široj publici. Do sada je održano više programa u nekoliko gradova, a novo gostovanje zakazano je za 24. i 25. rujna u Mostaru (BiH), u suradnji s Hrvatskim domom „Herceg Stjepan Kosača“ i produkcijom Artum Mostar. Tom prilikom bit će prikazani dokumentarni filmovi nastali na prethodne dvije radionice Atelja Varan u Srbiji. Ulazak je slobodan.

Nakon prvih radionica dokumentarnog filma renomirane francuske škole Atelje Varan, koje su u Srbiji održane 2004., 2005. i 2007., ove godine realizirana su još dva radionička ciklusa – u Beogradu i Novom Sadu, oba u organizaciji i produkciji Doma omladine Beograda, u suradnji s Ateljeom Varan Pariz, Francuskim institutom i Filmskim centrom Srbije. Radionice su realizirane uz podršku Grada Beograda, Grada Novog Sada, Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Pokrajinskih sekretarijata za kulturu i obrazovanje Vojvodine, kao i drugih lokalnih i regionalnih partnera.

Radionica Ateljea Varan, čuvene dokumentarne škole filma njeguje „cinéma verité“ pravac dokumentarnog filma. Osnovao je je čuveni Jean Rouch, otac antropološkog i etnološkog filma, a prvi put je održana 1980. godine u Parizu. Radionicu dokumentarnog filma Atelje Varan završili su neki od trenutno najeminentnijih dokumentarista iz regije: Mila Turajlić (glavna nagrada na IDFA festivalu u Amsterdamu, članica Američke filmske akademije), Srđan Keča (profesor dokumentarnog filma na prestižnom Stenford univerzitetu), Rajko Petrović (dugogodišnji umjetnički direktor filmskog festivala Slobodna zona), Ivana Todorović (nakon radionice osvojila je Zlatnog medvjeda za kratki dokumentarni film na prestižnom Berlinskom festivalu), Ivan Ramljak (trenutno najznačajniji hrvatski dokumentarista)…

PROGRAM

Subota, 24. rujna 2022.

19 sati NAGRAĐENI VARAN:

„Anatomija hipomanije“ (30′), Mina Vavan – nagrada za najbolji dokumentarni film do 50 minuta na 69. Martovskom festivalu

Umirovljeni profesor anatomije posvećuje svoj život istraživanju mozga dok se suočava saizazovima življenja na anatomskom institutu.

„Razglednica“ (11′), Hana Rastoder – nagrada za najbolji dizajn zvuka/glazbuna 69. Martovskom festivalu

Ovaj film uopće nije film. Nisam ga umjela napraviti. To sam ti htjela kazati. Ovo su samo razglednice i život koji sam svakog dana htjela podijeliti s tobom, a nisam zato što ne umijem i zato što me je još uvijek ponekad strah.

20 sati VARAN ZA POČETNIKE:

„Bos u gradu“ (38′), Ana Dragić

Svakog jutra od 1978. godine Đorđe je opterećen samo jednom mišlju: kako da što prije stigne na Štrand.

„Četvrt doma“ (22′), Ana Raičević

Između zgrada nekadašnje tvornice, dom pronalaze slikar Geza, njegovei susjedi, pas Don i mačka Rusja. Izvan njihovog mikrosvijeta promjene se uveliko događaju, ali ne i unutar njega. Njihova svakidašnjica jednostavno ne vjeruje kako sutra možda ne postoji.

„Dobrinka“ (28′), Zoja Čvoro

Zojini roditelji kupili su stan na Novom Beogradu. Kada je otišla pogledati ga, vidjela je kako na vratima pored Čvoro, piše njeno prezime. Pokucala je i otvorila joj je Dobrinka, žena njenog pokojnog pradjeda, kojeg nikad nije upoznala.

„Život daske“ (26′), Leona Jarikj

Film prati Timijeve ljetnje dane i daje uvid u užurbani život ovoga veoma energičnoga ruskog skejtera, koji kao da uvijek ima više kazati svojom daskom nego riječima.

Nedjelja, 25. rujna 2022.

20 sati PROFESIONALNI VARAN

„Dom naših naroda“ (32′), Tamara Pavićević

Oko jedne od posljednjih sinagoga u Srbiji život teče za preostale Židove i sve ostale.

„Ispod mosta“ (25′), Filip Lafazanovski

Tri prijatelja povezuje jedan splav i život na rijeci.

„Inkluziv“ (24′), Zvonimir Grujić

U našim mjestima i gradovima, prazan prostor je na cijeni i mnoge stare zgrade čekaju na pretvaranje u parkirališta ili trgovačke centre. Svakodnevno prolazimo pored tih zgrada ne razmišljajući o njima. Beogradu nije strana ta pojava. U jednom od svojih kvartova, socijalistička tvornica ružne fasade pokušava živjeti drugi život.

22 sati KONTROVERZNI VARAN

„Dysmorphia“ (14′), Isidora Bulatović

Intimni dnevnik mog tijela.

„Moj crveni film“ (31′), Nenad Pržulj

Kontroverzni autobiografski dokumentarac o osobnim traganjima za ljubavlju, seksualnosti i svim derivatima koji stoje između ta dva pojma.



<- Natrag na Novosti