07.11.2022.

Film Balkanika otvara Mostar film festival

Film "Balkanika" redatelja Marina Mamuze, kojega je radila kazališno-filmska udruga Oktavijan, otvorit će 16. izdanje Mostar film festivala u petak, 11. studenoga, u 20 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Riječ je o krimi drami s elementima komedije iz natjecateljskog dijela programa koja prati grupu ljudi koja ilegalno trguje ljudima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Pored "Balkanike", u ovom dijelu programa bit će prikazano još jedanaest filmova iz BiH, Hrvatske, Srbije i Slovenije, i to - "Švedsko srce moje majke", "Heroji", "Jahači", "4:2", "Zbornica", "Stric", "Praznik praznine", "Baci se na pod", "Divljaci", "Nekad smo bili ljudi" i "Vučje bobice". Na MOFF-u četiri bh. dugometražna filma

U dokumentarnom dijelu programa bit će prikazano šest ostvarenja: "Glumčina", "To je Toma", "Pjevaj mi pjesmu", "Sarajevo Safari", "Evo sada vidiš da može", "Uskrs, grad i rokenrol". Također tri kratka filma upotpunit će ovogodišnji festival, a riječ je o filmovima "Olga", "Majka" i "Do dna".

 Nezaobilazan dio Mostar film festivala su i studentski filmovi gdje će biti prikazano desetak filmova studenata iz Banja Luke, Cetinja, Zagreba i Novog Sada. U suradnji s akademijama i uvaženim stručnim i nastavnim kadrom, kao rastući festival s ciljem promocije regionalne filmske umjetnosti s naznakom na filmsku glumu, cilj je doprinijeti i što boljem razvitku i afirmaciji mladih autora u svijetu filmske industrije, poručili su organizatori.

Ovogodišnji masterclass vodit će predavači glumac, redatelj i producent Dejan Aćimović te glumac Branko Janković.

Oni će najboljim glumačkim ostvarenjima dodijeliti tradicionalnu nagradu Mostar film festivala "Stablo ljubavi".

 Promocija monografije o Nedi Arnerić "Čarobna melanholija", autorice Anite Panić bit će održana u okviru festivala u subotu, 12. studenoga, u 17.30 sati u maloj dvorani Kosače. Ovo je njezina treća monografija nakon onih o glumcima Petru Kralju (1941.-2011.) i Mileni Dravić (1940.-2018.). Arnerić je glumila u više od stotinu filmova, 40 predstava i ostvarila je međunarodnu karijeru. Igrala je u Italiji, u Francuskoj i Americi.

 Prodaja ulaznica za 16. Mostar film festivala počinje u subotu, 12. studenoga, u Kosači.

Inače, ovogodišnje izdanje MOFF-a traje do utorka, 15. studenoga. 

Pogledajte kompletan program na www.moff.ba



<- Natrag na Novosti