08.05.2023.

Ansambl LADO sa plesnim koncertom stiže u Mostar

Plesni koncert Ansambla LADO, koji uvijek izaziva divljenje publike, održat će se u ponedjeljak, 22. svibnja 2023. u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače s početkom u 20 sati, u sklopu 25.-og izdanja Mostarskog proljeća - Dana Matice hrvatske Mostar.

Osim vrhunskih izvedbi danas već kultnih koreografija i napjeva Lada, klasičan plesni koncert umjetnicima ansambla uvijek je prilika da poznatu umjetničku materiju dotjeraju do ljepote onih najsitnijih detalja, ali i praizvedbama publici predstave neke do sad neotkrivene ljepote naše tradicijske umjetnosti. LADO je jedinstveni plesni ansambl koji, kako na temelju posljednjih natpisa kritike, „punokrvno pleše i pjeva“. Nakon turneje izvođenja uskrsnih koncerata u Hrvatskoj i u Rimu, LADO publici ponovno donosi ono po čemu je najpoznatiji – ples.

Dan prije, 21. svibnja u Katedrali Majke Marije Crkve, upriličit će Vokalno-instrumentalni uskrsni koncert „Veliko je sad veselje“.

Plesni koncert Ansambla LADO reprezentira vrhunska koreografska i glazbena ostvarenja, kojima se na zavidnoj umjetničkoj razini interpretira plesna, glazbena i odjevna baština hrvatskog sela. Posebno mjesto u ovom plesnom koncertu zauzimaju Ladove interpretacije zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara, odnosno zaštićeni tradicijski plesni i glazbeni izričaji. Koncert publici donose neke od najpoznatijih točaka iz bogata Ladova repertoara. Tu su Ladarke, svojevrsna himna i zaštitni znak Ansambla, Linđo, dubrovačko-primorska poskočica, Ej sviraj Pavo – pjesme i plesovi iz Baranje, Goranski bal te neponovljive Prigorske plesove, Krčki tanac i Vrličko kolo Zvonimira Ljevakovića.

Energične i nadahnute izvedbe Ansambla LADO i koreografska ostvarenja i scenske interpretacije tako bliske ishodištu nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Plesni koncert je događaj koji se ne propušta i o kojem se uvijek nanovo priča. Mjesto sjedinjenja umjetnika Ansambla LADO i publike samo je jedan od razloga da nam se pridružite na koncertu.

Ulaznice u prodaji od sutra, 9. svibnja na blagajni Kosače, svaki radni dan od 13 do 18 sati. Sve informacije na broj 063940584.

Pokrovitelj koncerta je Grad Mostar, a partner je mostarski ogranak Matice hrvatske.<- Natrag na Novosti