05.06.2023.

Izložba "Yves Saint Laurent by Alexandra i Pierre Boulat" u Mostaru

Izložba "Yves Saint Laurent by Alexandra i Pierre Boulat" otvara se 5. lipnja u Galeriji Kraljica Katarina Kosača u Mostaru u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače s početkom u 18 sati.

Više od trideset godina, Alexandra Boulat i njen otac, Pierre, imali su ekskluzivni pristup Yves Saint Laurentu, snimajući najznačajnije trenutke tijekom života dizajnera svjetske klase.

U partnerstvu sa Veleposlanstvom Francuske i Francuskim institutom u Bosni i Hercegovini, VII Akademija, edukacijski ogranak Fondacije VII, predstavlja maestralnu fotografiju pokojne Aleksandre i Pierra Boulata, "Yves Saint Laurent by Alexandra i Pierre Boulat" koji dokumentira francuskog modnog dizajnera tijekom četiri desetljeća.

Prisutnim će se obratiti glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina, a izložbu će otvoriti veleposlanica Francuske u BiH N.E. Christine Toudic i ravnatelj VII Akademije, Ziyah Gafić.

YSL izložba predstavlja opsežnu zbirku fotografskog rada koji bilježi najznačajnije trenutke u karijeri i privatnom životu Yves Saint Laurenta sa svojim partnerom, Pierreom Bergéom, od njegove prve kolekcije 1962. do posljednje 2002. godine. Izlaganje ikoničnih kreacija i intimnih trenutaka sa scena njegovih modnih revija, kolekcija slika istražuje dizajnerovu estetiku koja se razvija i pomjerajuće granice mode tijekom prošlog stoljeća.

Pierre Boulat producirao je svoju prvu priču o Yves Saint Laurentu za magazin LIFE 1962. godine. Naslovna priča na dvanaest stranica pratila je dizajnera dok je stvarao prvu kolekciju u svoje ime tijekom mjesec dana. Ova serija je započela dugo druženje koje je obuhvatilo oba njihova života, a kulminiralo je time što je Alexandra Boulat preuzela dužnost od svog oca trideset godina kasnije.

Godine 1998. Yves Saint Laurent je postavio tri stotine modela na travnjak Stade de Francea za nogometni turnir Svjetskog prvenstva, a u iščekivanju tog događaja Paris Match je zadužio Aleksandru da ga fotografira. Ponavljajući ono što je njen otac uradio za prvu kolekciju Yves Saint Laurenta dok je dizajnirao za Christian Dior, Aleksandra je dokumentirala poslednju kolekciju svejtske modne ikone 2002. godine.

Jedna od osnivačica VII i centralna ličnost Fondacije i Akademije VII, Aleksandra Boulat poznata je po svom beskompromisnom pokrivanju značajnih političkih i društvenih pitanja. Zajedno sa očevih šezdeset godina posvećenih fotoreporterstvu, ostavljaju nasljeđe bez premca.

"Njegove pedesetpetogodišnje oči sakupile su najveći umjetnički repertoar, istančan ukus u harmoniji netaknute mladosti." – Pierre Boulat.

Izložba će biti otvorena od 5. do 13. lipnja 2023. godine u Galeriji Kraljica Katarina Kosača. <- Natrag na Novosti