14.02.2015.

Dokumentarac "Iz mržnje prema vjeri" predstavljen i u Mostaru

U prepunom Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače u Mostaru premijerno je prikazan 60-minutni dokumentarni film "In odium fidei - Iz mržnje prema vjeri" u produkciji Laudato iz Zagreba.

7. veljače ove godine obilježena je 70. obljetnica stradanja hercegovačkih fratara. Ovim povodom Franjevačka crkva organizirala je prikazivanje filma hercegovačkom puku.

Prigodna obraćanja uputili su fra Miljenko Šteko, provincijal provincije hercegovačkih franjevaca, prof. dr. Dragan Čović, hrvatski član predsjedništva BiH, Ksenija Abramović, producentica Laudata i Nada Prkačin, autorica filma.

Fra Miljenko Šteko, provincijal provincije hercegovačkih franjevaca kazao je kako je provincija sve ove godine svjesna da su sve rane zadane ovim zločinom samo ohrabrile da napravimo ovaj film u sjećanje na ubojstva.
"Zločin koji su pretrpjeli fratri desetljećima šutnje smo čuvali i onda kad smo mogli htjeli smo o svima njima saznati više, o njihovu životu i stradanju. To želimo podastrijeti u ovom vremeni i crkvi u službenom kanonskom podvigu. Želio bih da svako podsjećanje na našu braću bude istinski poticaj našoj vjeri, nadi i ljubavi. U tom smislu vidim i ovaj film", kazao je Šteko.

Prof. dr. Dragan Čović, hrvatski član predsjedništva BiH kazao nas je iskupio ovaj film koji govori o partizanskom zločinu nad hercegovačkim franjevcima tijekom i nakon II. svjetskog rata. "Povod ovom zločinu vijaše mržnja prema vjeri. Evo nas na satu povijesti, rekao bih zakašnjelom, ali za povijest nikada kasnom. Nisu tek tako partizani nasumice izabrali ubijati fratre. Računali su, u svojoj nemoralnoj i bezbožničkoj ideologiji, da će kad njih ubiju, narod lako i bez problema pokoriti i okrenuti na svoju stranu. Dobro su znali što su fratri značili ovoj zemlji i narodu, i baš su zato tako postupali."

Producentica Laudata Ksenija Abramović kazala je kako je providnost htjela da ovaj film nastane upravo u godini 70. obljetnice stradanja 66 franjevaca. "Na ulazu u muzej i međunarodni centar žrtava komunizma u Bukureštu piše: 'najveći uspjeh komunizma je što je stvorio ljude bez sjećanja. Ta je činjenica vidljiva u desetljećim sustavnom instucionaliziranja laži izaraškavanje istine o stradanju hrvatskih svećenika, redovnika, redovnica, vjernika, katolika. Bio si u redovničkom habitu? Nosio si svećenički kolar? Katolik si? Ljude su ova pitanja doslovce mogla koštati života."

Abramović je kazala kako se ovim film prvenstveno želi ukazati na duhovnu, moralnu, ljudsku veličinu ljudi stradalnika koji su nas svojim pristupom u životu zadužili. "Filmom ukazujemo na nevinost mučeničkih duša redovnika koji su htjeli oživjeti i oplemeniti kršni hercegovački grad. Dužnost nam je sačuvati uspomenu na njih."

Autorica filma Nada Prkačin u svom obraćanju kazala je kako su Hercegovci "kao jedno sjeme koje gdje god se posadi, bio to kamen, ili lijepa zemlja u Slavoniji, jednako rodi. Ja sam ponosna što sam dio tog sjemenja."

Za glazbeni ugođaj pobrinula se klapa Hrvoje. -



<- Natrag na Novosti