24.11.2015.

Održana "Večer indijskog plesa Bhangra dance" u HD Kosača

U izvedbi članova kulturnog društva iz Indije 'Punjab Cultural Society' u ponedjeljak je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru upriličena večer tradicionalnog indijskog plesa Bhangra.

U izjavi za medije veleposlanik Indije Rahul Chhabra je kazao kako je riječ o tradicionalnom obliku plesa koji potječe iz sjeverne indijske države Punjab. Po njegovim riječima riječ je o vrlo živahnom plesu, jednom od najpopularnijih narodnih plesova u Indiji. Izvodi se najčešće u proljeće.

"Specifični pokreti Bhangre odražavaju običaj u kojem se zemlja obrađivala uz pratnju zvuka bubnja, kao dio svečanosti praznika žetve", kazao je veleposlanik Chhabra, te je dodao kako je ples za indijski narod jako važan i kako se žitelji Indije trude da zaštite ples kao svoje kulturno blago.

Večer tradicionalnog indijskog plesa organizirana je kako bi se građani Mostara pobliže upoznali s Indijom, te njenom tradicijom i kulturom.

Danas Bhangra preživljava u različitim oblicima i stilovima diljem svijeta. Posljednjih trideset godina uživa popularnost kako u tradicionalnom obliku tako i kao spoj sa žanrovima poput hip-hopa, housea i reggaea.

Inače, ovaj vrlo kvalitetni program u Kosači je pratio mali broj posjetitelja koji su burnim pljeskom ispratili svaku točku gostiju iz Indije.



<- Natrag na Novosti