23.03.2016.

Otvorena izložba "Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas"

Putujuća izložba "Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas" otvorena je 17. ožujka u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru.

Na trideset i dva panela ova izložba donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine obitelji s kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u suvremenom svijetu.

Izložba je upotpunjena sa sedam lokalnih panela koji govore o povijesti Bosne i Hercegovine u tijeku i nakon Drugog svjetskog rata do danas, a koje su izradili stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, javlja Fena.

U ime gradoančelnika Mostara Ljube Bešlića prisutne je na izložbi pozdravio pročelnik Odjela za društvene djelatnosti grada Mostara Božo Ćorić koji je zahvalio organizatorima izložbe, naglasivši važnim to što su u cijeli projekt uključeni mladi ljudi.

Izložba se realizira u okviru projekta "Historija, Istorija, Povijest - Lessons for Today" kojeg implementira Kuća Anne Frank u suradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava u BiH i fondacijom Humanost u akciji BiH, a pod pokroviteljstvom Europske unije.

Projekt je regionalnog karaktera te uključuje i Otvorenu komunikaciju (Srbija), Hrvatsku edukacijsku i razvojnu mrežu za evoluciju sporazumijevanja – HERMES (Hrvatska) i Omladinski obrazovni forum (Makedonija) - kazao je Kerim Somun koordinator projekta.  

Federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović pozdravila je otvaranje ovog događaja, naglasivši kako će se izložba, koju je podržalo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti u suradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava u BiH, realizirati u 15 gradova u Bosni i Hercegovini.

Dilberović je istaknula kako je jako značajno to što se izložba paralelno, pored BiH, događa u Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji, te to što će kroz ovu izložbu učenici i mladi iz regije imati uvid u život jedne djevojčice i njezinu poruku koja je uvijek univerzalna, bez obzira na vrijeme i okolnosti, a to je humanost.

Posebnost izložbe je ta što posjetitelje kroz izložbu vodi posebno obučeni učenici odnosno vršnjački edukatori, prenoseći im znanja koja su stekli o temama koje obrađuje kompletna izložba. U Mostaru, vršnjački edukatori su učenici iz Koledža ujedinjenog svijeta i Gimnazije Mostar.

- Holokaust je bio najveći zločin kojeg mi poznajemo. Mladima je jako važno prezentirati istinu o jednom velikom, masovnom zločinu, i kada oni shvate veličinu toga zločina i njegove uzroke, vjerojatno će onda moći u budućnosti i sami sudjelovati u tome da se neki eventualni, budući masovni zločini spriječe - izjavio je novinarima predstavnik Židovske zajednice u BiH Elijas Tauber.

Prisutnima na otvaranju izložbe obratili su se veleposlanik Njemačke u BiH Christian Hellbach i veleposlanik Nizozemske u BiH Jurriaan Kraaksador i Maja Nenadović, predstavnica Kuće Anne Frank.

Izložba u Mostaru bit će otvorena do 1. travnja, svaki radnim danom od 9 do 19 sati. Ulaz je besplatan.



<- Natrag na Novosti