13.07.2014.

Dragovoljci ustupili fotografije urbicida Mostara Kosači

Mostar, 13. srpnja 2014. Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata HR HB Mostar je u vlasništvu 94 umjetničke fotografije povijesne građe, formata 50 X 50 do 70 X 50 cm, neprocjenjive vrijednosti, te sedam panoa povijesnih dokumenata iz ratne 1992. godine.
Fotografije urbicida, autorsko djelo priznatog i poznatog mostarskog fotografa pokojnog Ćirila Ćire Rajića, objavljene su u monografiji Mostar 92 Urbicid, Zagreb, 1992., te uz suglasnost autora, nakon izložbe održane u sklopu Lipanjskih zora 1992. – 2002. godina ostavljene u trajno vlasništvo Udrugi dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata HR HB Mostar.
Ovom odlukom navedene fotografije su privremeno ustupljene na čuvanje i uporabu kao izložbene fotografije Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, bez prava umnožavanja, otuđivanja ili uporabe u bilo koje svrhe, bez suglasnosti UDVDR –a HR HB Mostar.
Prema riječima brigadira Petra Zelenike, predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata HR HB fotografije urbicida Grada Mostara predstavljaju povijest ovog grada i njegovih građana, koji će nas uvijek podsjećati na teško razdoblje rata i ratnih razaranja.
- One su trajni dokument i svjedočanstvo za buduće generacije koje trebaju znati i učiti što se to u novijoj povijesti dogodilo na ovim prostorima - kazao je brigadir Zelenika podsjećajući kako su izložbe fotografija urbicida Grada Mostara upriličene za važne obljetnice u dva navrata u sklopu manifestacije Lipanjskih zora.

Ravantelj Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače Danijel Vidović zahvalio se brigadiru Zeleniki i Udrugi na povjerenju i istaknuo kako će se Kosača pobrinuti da se fotografije sačuvaju i dostojno predstave javnosti. U tu svrhu, naglasio je Vidović, bit će osnovano stručno povjerenstvo sastavljeno od: povjesničara, povjesničara umjetnosti i člana braniteljske udruge, kako bi se na odgovarajući način zaštitila ova vrijedna foto i dokumentaristička građa.



<- Natrag na Novosti