21.03.2017.

Kosačino ime na gradskomu kulturnom hramu krasit će slova od mostarskoga aluminija

Pročelje Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru uskoro će zabljesnuti u novomu ruhu, a Aluminij d.d. Mostar u tomu će pothvatu ostaviti trajan pečat na najpoznatijemu mostarskom trgu – Trgu hrvatskih velikana, poznatijemu kao Rondo.

- Napis s Kosačinim imenom i titulom koja nas je obilježila za vječnost, izvorno urađen od kamena miljevine, kroz godine se istrošio i pojedina su slova otpala. Osim što je sada napis nesiguran za prolaznike, onako oštećen neugledan je i narušava lijepi izgled pročelja gradskoga kulturnog hrama. Zamisao ravnatelja HDHS Kosače Danijela Vidovića suradnji Aluminija i Kosače u pothvatu zamjene slova objeručke je prihvaćen od strane Uprave Hercegovačkoga diva, te će uskoro kameni napis biti zamijenjen aluminijskim, od metala koji je proizveden ovdje u Mostaru i koji je jednim od najkvalitetnijih u svjetskim razmjerima, po kojemu je mostarska tvornica globalno prepoznatljiva – kazao je, nakon radnoga sastanka u Kosači, direktor Odjela korporativnih komunikacija i marketinga Aluminija Darko Juka.

Svjestan nužnosti brze intervencije u prostoru, Vidović je prvotno obavio razgovore sa stručnjacima, a mostarski akademski kipar svjetskoga glasa Dalibor Dala Nikolić iznio je originalnu zamisao.

- Kako je ovaj kamen jako porozan i lomljiv ne predstavlja nam trajno rješenje, a Dalibor je, razmišljajući o alternativama, ponudio rješenje koje me odmah privuklo, te sam se obratio Upravi Aluminija, a oni su automatski prihvatili prijedlog. Nisam ni sumnjao da će pozitivno reagirati, što me i osobno i kao ravnatelja Kosače jako raduje, te se jako veselim realizaciji koja je dio opsežnijega projekta uređenja cjelokupnoga partera Kosače, s kojim smo otpočeli jučer – zadovoljan je Vidović koji ističe kako postojeća slova ne će biti skidana do trenutka njihove zamjene novima.

Nikolić je već izradio replike slova i, uz pomoć Aluminijevih stručnjaka, dovršava kalupe od posebne građe koja podnosi visoke temperature, a u kojima će nova slova uskoro biti izlivena. Sve se odvija unutar tvorničkih pogona Aluminija, pod nadzorom samoga autora i ekipe stručnjaka kojoj je posao povjeren.

- Ne odustajemo od postojećega fonta i od veličine slova, jer je njima i izvorno postignut željeni dojam, a aluminij će kao materijal svakako dati cijeloj priči jednu novu dimenziju – komentira autor, ne dižući pogleda sa svojega djela u nastanku.

Juka dodaje kako je, osim estetske i funkcionalne, za Aluminij posebno bitna ona dimenzija koja govori o još jednoj snažnoj i neraskidivoj svezi Hercegovačkoga diva sa svojom zajednicom, jer će uskoro njegov metal zasjati ponad ulaza u središnji gradski kulturni prostor i ostati tamo na ponos i Kosači i Mostaru i njegovu Aluminiju.

U izradbu ukupno 41-ga slova, za napise na latinočnomu pismu, kao i na povijesnoj hrvatskoj ćirilici (bosančici ili arvatici), mostarski je Aluminij darovao gradu 300 kg svojega vrhunskog metala, a na sami čin otvorenja ne će se čekati dugo i bit će javnoga karaktera.



<- Natrag na Novosti