27.10.2017.

Predstavljena knjiga poezije autorice Zdravke Knezović

Održana promocija knjige "Izgubljena u mirisu sna" autorice Zdravke Knezović u prepunoj Maloj dvorani herceg Stjepana Kosače u Mostaru.

Autoričin prvijenac poklon je rodnom Mostaru a pjesme što su čitane iz njene stihozbirke odzvanjale su ispunjenim prostorom Male dvorane u Kosači i izmamile su blage osmijehe svih nazočnih slušatelja. Program predstavljanja promocije knjige uspješno je moderirala i vodila mlada Arijana Ravlić.

U početnom dijelu promocije svoj glazbeni doprinos dali su glazbeni duo koje su činile Ana Papak na gitari i Karla Lozančić solo pjevanjem. Nakon glazbenog dijela slijedilo je recitiranje mlade i zanosne Lorne Federici s pjesmama Domovina, Nada i Bez tebe. U središnjem dijelu svoje recenzije na knjigu predstavili su redom profesori, Ivan Vrljić te gospodin Stjepan Galić.

Stjepan Galić u svom opširnom govoru naglasio je povezanost Zdravkina opusa sa suvremenim književnim stvaralaštvom posebice u Zdravkinom naklonu prema slobodnom stihu , naglašujući utjecaj A. B. Šimića i suvremenog hrvatskog pjesništva.

Izdvojio je autoričine cikluse pjesama mlađahne dobi ukazujući pritom na važnost lirike i lirskog senzibiliteta autoričina cjelokupnog opusa. Ivan Vrljić naprotiv u svojoj recenziji na knjizi naglašavao je autoričinu duhovnu dimenziju ustvrdivši da je autorica dotakla suvremenost u pjesničkom izričaju i sažela dva temeljna pjesnička pojma; vrijeme kao bespovratnu kategoriju sudbinski determiniranu i ljubav nalik kozmičkoj energiji.

Recenzent Ivan Vrljić ekspertizu je završio riječima da je Zdravkin prvijenac Izgubljena u mirisu sna ogledalo duše jedne žene u potrazi za samoostvarenjem i čeznutljivom nadom i zadaćom poezije koja mijenja okolnosti, vrijeme i ljude.

''Iskrena , nimalo prepredena u vlastitim stihovima Vesna propovijeda o prošlom vremenu, nostalgičnom trenutku , duhovnoj razini ekstaze koju doživljava kratkoročno i sa daškom ekstravagantnosti u sebi''; rekao je recenzent Ivan Vrljić u svom govoru.

Za kraj pjesnikinja Zdravka Knezović zahvalila je svima prisutnima, posebice onim koji su sudjelovali u koričenju ove knjige kao i onima koji su je pratili cijelo vrijeme njenog odrastanja kroz poeziju.



<- Natrag na Novosti