24.11.2017.

Najveći festival stripa u BiH

Drugi mostarski strip vikend (#2MSV) je najveći projekt Udruge Klub MOSTRIP u 2017. godini. Zadržati će svoju osnovnu formu od prošle godine, ali će biti dosta kompleksniji i bogatiji. Održati će su u Galeriji kraljice Katarine u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača 9. i 10.12.2017. godine, poručili su organizatori.

Festival je zamišljen kao manifestacija koja će kroz gostovanja internacionalnih strip autora (Italija, Hrvatska, Srbija, BiH), tribina, izložba, burze stripa, predstavljanja strip izdanja, strip izdavača, udruga okupljenih oko stripa, crtanja i potpisivanja gostujućih autora posjetiteljima festivala i ostalih aktivnosti pokušati javnosti predstaviti i promovirati strip u njegovom punom potencijalu.

Cilj ovog druženja i manifestacije je promocija i popularizacija strip kulture, s naglaskom na mlađu generaciju. ''U tome smo, sudeći po posjeti prošlogodišnjeg festivala te reakcijama javnosti i medija, u velikoj mjeri i uspjeli. Naročito smo ponosni na veliki broj mladih posjetitelja i djece koje je festival privukao. Uspjeli smo predstaviti strip kao vrlo interesantan, šaren, ekspresivan medij i granu umjetnosti, te koristeći pozitivna sredstva zanemariti neopravdane predodžbe društva o stripu kao šundu ili marginalnoj literaturi. Manifestacija je bila otvorenog, neprofitabilnog karaktera s naglaskom na interakciju posjetitelja i gostiju preko tribina, predavanja, predstavljanja izdanja domaćih izdavača, te izložbe originalnih radova', rekli su organizatori.

Ovogodišnji Festival će pokriti:

-Gostovanje 10ak strip autora iz Italije, Hrvatske, Srbije i BiH

-Predstavljanje udruge MoStrip

-Predstavljanje udruge Udruženje strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske 

-Predstavljanje talijanske izdavačke kuće Sergio Bonelli Editore

-Predstavljanje izdavačke kuće Libellus iz Hrvatske

-Tematska predavanja (tribine) koje će pokriti teme od trenutnog položaja stripa u društvu kod nas i vani, budućnosti ovog medija pa sve do trenutnih aktualnosti iz svijeta devete umjetnosti

-Predstavljanje novih strip izdanja Predstavljanje časopisa StripaMo

-Predstavljanje radionica udruge MoStrip, njihovih polaznika, proglašavanje i nagrađivanje najboljih radova

-Izložbu originalnih radova gostujućih autora Izložbu radova polaznika radionica

-Crtanje i potpisivanje gostujućih autora za publiku

-Nagradna igra za posjetitelje festivala

Gosti festivala

Postava gostujućih strip autora biti će poprilično šarolika. Planiramo gostovanje 10ak strip autora iz Italije, Hrvatske, Srbije i BiH koji bi trebalo pokriti većinu strip škola i pravaca. 

Osobito smo ponosni što će nam sva četiri prošlogodišnja gosta opet gostovati na festivalu. Mišljenja smo da je to znak dobro obavljenog posla prošle godine. 



<- Natrag na Novosti