05.09.2018.

Koncert "Prijateljstvo Japana i Mostara"

Koncert poznate japanske pijanistice Yoko Nishii, održat će se 13. rujna u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače s početko u 20 sati. 

Organizatori koncerta "Prijateljstvo Japana i Mostara" su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ i Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača. Ulaz je slobodan.

Yoko Nishii rođena je u gradu Ise u Japanu. Već od četvrte godine života pohađa privatne sate klavira kod Mitsuko Tomio. Od 1986. nastavlja učenje u klasi Naofumija Kaneshigea, od 1991. u klasi Kyoko Ogawe, a od 1996. u klasi Hitoshija Kobayashija. Paralelno studira i završava studij francuskog jezika i književnosti na Sveučilištu Keio u Tokiju (1998). Iste godine, odlazi u Hrvatsku gdje, zahvaljujući stipendiji, pohađa Visoku školu za glazbenu umjetnost “Ino Mirković” u Lovranu. U samo dvije godine završava četverogodišnji studij (2000), a potom postiže i stupanj magistra glazbene umjetnosti (srpanj 2001). Usavršavanje nastavlja na poslijediplomskom studiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kao stipendistica japanske Vlade (2005- 2007), u klasi Jevgenija Zarafiantsa, kojemu je bila i asistentica na Visokoj školi “Ino Mirković" (2001- 2003). Kao korepetitor surađuje na majstorskim tečajevima flaute Pierre-Yvesa Artauda iz Pariza. Trenutno radi na Umjetničkoj akademiji u Aichiju u Japanu. 

Pobjednica je ili finalistica brojnih međunarodnih natjecanja. Održala je brojne solističke recitale. Nastupala je u Hrvatskoj, i kao korepetitor, i u komornim sastavima (46 solističkih recitala u 24 grada), zatim u Italiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Mađarskoj te u Japanu. Surađivala je sa Zagrebačkom filharmonijom i Kubanskim nacionalnim simfonijskim orkestrom.

Ustrajno radi na istraživanju i promociji hrvatskih skladatelja i hrvatske glazbe. U veljači 2015, u izdanju japanske diskografske kuće ‘Herb Classics’, objavila je dvostruki CD s kompletnim klavirskim opusom Dore Pejačević, povodom 130. godišnjice njezina rođenja. 

 

U 2016. ožujku je bila članicom ocjenjivačkog suda na 2. Međunarodnom natjecanju pijanista “Memorijal Jurica Murai” u Varaždinu. U sklopu Tjedna japanske kulture, u organizaciji Veleposlanstva Japana, održala je, u hotelu Westin u Zagrebu, dobrotvorni koncert kao potporu hrvatskoj Udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet. U rujnu je imala turneju od 8 koncerata u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Mađarskoj. Koncert u Budimpešti, koji je održan u dvorani mađarskog Muzeja glazbene povijesti, na inicijativu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Budimpešti, a u suradnji s tamošnjim Veleposlanstvom Japana, izveden je na klaviru Bele Bartoka. 

 

U siječnju 2017. je održala koncert u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Tokiju povodom 25. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. U rujnu je održala turneju od 6 koncerata po Hrvatskoj, koji obuhvaćaju koncerte japansko - hrvatskog prijateljstva, u organizaciji Veleposlanstva Japana u Hrvatskoj, održane u Muzeju Mimara u Zagrebu i na Umjetničkoj akademiji u Splitu. 

 

U ožujku 2018.  je, u suradnji s hrvatskim violinistom Krešimirom Marmilićem, objavila CD “Franjo Krežma: NOĆNI ČAR - Minijature za violinu i klavir” u izdanju hrvatske diskografske kuće “NOTA BENE Records”. S Krešimirom Marmilićem imala je turneju od 9 koncerata po Hrvatskoj - naziva “Hommage – Franjo Krežma”. 

 



<- Natrag na Novosti