04.05.2019.

Plamen "Vukovarskog svjetla" stiže u Mostar

U srijedu, 8. svibnja 2019. putujući glazbeno-scenski spektakl, plamen "Vukovarskog svjetla" bit će zapaljen u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, s početkom u 19 sati.

Okosnicu ovog glazbeno – scenskog spektakla čine tri dokumentarna filma – Vječni plamen, Bitka za Vukovar te Vukovar danas, a cijela predstava obiluje svjetlosnim i zvučnim efektima koji dočaravaju ozračje rata u kojem su se stanovnici i branitelji ovog grada našli u drugoj polovici 1991. godine.

Ovaj glazbeno-scenski spektakl kojim se nastoje očuvati uspomene na krvave, ali slavne dane naše nedavne nacionalne povijesti, do sada je izveden u 148 gradova u Hrvatskoj i diljem svijeta među hrvatskom dijasporom. Pogledalo ga je preko 72 tisuće gledatelja, a u njemu je nastupalo više od šest i pol tisuća izvođača.

Ovo je prva edukativna i domoljubna, glazbeno-scenska predstava koju su režirali hrvatski branitelji Damir Plavšić i Damir Markuš Kutina, ona je je prikaz herojske obrane grada kroz sjećanja dragovoljaca i sudionika obrane grada.

Predstava je i nada da će nove generacije održati živom „Vukovarsko svjetlo“, te uspomenu i zahvalu hrabrim herojima rata.

Gostovanje ovog glazbeno-scenskog djela u našem gradu organizira Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače pod pokroviteljstvom Grada Mostara, a u suradnji s mostarskim osnovnim i srednjim školama te Odjelom za branitelje Hrvatskog narodnog sabora BiH i udrugama proisteklim iz Domovinskog rata.

S ciljem promicanja hrvatske kulturne baštine u predstavi sudjeluje Folklorna skupina „Fra Bernardin Smoljan“ HKUD-a Rodoč, te tamburaši iz Tamburaškog orkestra Mostar. Ulaz na predstavu je besplatan.

Svi zainteresirani će moći kupiti dvije knjige “Ne plači, moj dobri Anđele“, autora Damira Plavšića i “ ”58” HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca“, autora Damira Markuša.

Pozivamo Vas da zajedno odamo počast plamenu „Vukovarskog svjetla“ i na taj način doprinesemo očuvanju sjećanja na heroje koji su svoje živote dali za Domovinu.



<- Natrag na Novosti