09.05.2019.

Vukovarsko svjetlo obasjalo Kosaču

Plamen "Vukovarskog svjetla" zapaljen je u srijedu, 8. svibnja, u velikoj dvorani Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača.

Damir Plavšić,  autor knjige 'Ne plači, moj dobri Anđele', vukovarski branitelj i jedan od dvojice režisera i autora predstave 'Bitka za Vukovar' odnosno uprizorenja bitke za Vukovar je rekao kako djeci i mladima pričaju priču o gradu Vukovaru, o Vukovaru kakav je bio prije rata, i o tome kako je Vukovar obranjen. 

"Predstavu u Mostaru izvodimo 177. put, do sada nas je pogledalo više od 86 tisuća gledatelja, a u ovoj predstavi je sudjelovalo više od 8000 izvođača u Hrvatskoj i svijetu. Kroz predstavu pričamo djeci i mladima o gradu Vukovaru, o Vukovaru kakav je bio prije rata, i o tome kako je Vukovar 88 dana branilo samo 1803 hrvatska branitelja, a napadala nas je neprijateljska sila od 60 tisuća neprijateljskih vojnika. Oni su imali sve; od tenkova, zrakoplova, brodova i helikoptera, a mi smo bili momci u farmericama i tenisicama. Imali smo ručno naoružanje, ali smo imali veliko hrvatsko srce i uz Božju pomoć i zajedništvo hrvatskoga naroda uspjeli smo ono što je nemoguće, a to je punih 88 dana pružati otpor takvoj neprijateljskoj sili", kaže Plavšić. Dodaje da je bitka za Vukovar zanimljiva za proučavanje, posebno u svijetu, te da se izučava na vojnim akademijama.

"Naša djeca i mladi malo znaju i o bitki za Vukovar i Domovinskom ratu. Upravo smo zato pokrenuli projekt i režirali ovu predstavu da ima edukativan karakter. Ubacili smo mnoštvo specijalnih efekata da djecu i mlade držimo u pozornosti 45 minuta, koliko traje projekcija jednog o tri naša filma", poručio je Plavšić.

Damir Markuš – Kutina branitelj i autor knjige '58 - HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca', dodao je kako je predstava izvedena u cijeloj Hrvatskoj, izvodi se u BiH, a premijere je imala i u SAD-u, Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj.

''Predstava je zamišljena da se čitaju dijelovi naših knjiga, a da se za to vrijeme na video platnu vrte vukovarski ratni isječci. Uvijek radimo uz suradnju s lokalnim  kulturno-umjetničkim društvima i lokalnim tamburaškim sastavima, da se pokaže zajedništvo, tradicija te bogatstvo i čuvanje baštine Hrvata, što je jako bitno'', poručio je Markuš – Kutina u izjavi za medije.

 Plavšić je nadodao kako je publika oduševljena, a gledanost velika, posebno kod djece i mladih zbog kojih i rade ovu predstavu.

Gostovanje ovog glazbeno-scenskog djela u Mostaru organizira Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača pod pokroviteljstvom Grada Mostara, a u suradnji s mostarskim osnovnim i srednjim školama te Odjelom za branitelje Hrvatskog narodnog sabora BiH i udrugama proisteklim iz Domovinskog rata.

S ciljem promicanja hrvatske kulturne baštine u predstavi sudjeluje Folklorna skupina 'Fra Bernardin Smoljan' HKUD-a Rodoč, te tamburaši iz Tamburaškog orkestra Mostar<- Natrag na Novosti