10.05.2019.

Predstava Sveučilišnog teatra oduševila publiku

Predstava Sveučilišnog teatra ''Ime mu je R.'' premijerno je izvedena u četvrtak. 9. svibnja u velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače.

Predstava je autorsko je djelo studentice Nine Lončar koja potpisuje tekst i režiju kazališnog komada. Kako Lončar navodi, tim čini jedanaest glumaca od kojih je i ona sama dio glumačke postave. Uz njih, tu su i plesači i vokalno-instrumentalna pratnja.

 Već drugu godinu zaredom mlada kazališna skupina amatera, koju čine glazbenici, plesači i glumci, a koji su ujedno i studenti Sveučilišta u Mostaru, plasiraju kazališni komad. Sveučilišni teatar, ideja je koja je nastala kao inicijativa mladih studenata koji žele promjenu i pokret, kao i aktivizam za konačni produkt. Glavni motiv i vodilja jeste amaterska gluma, koja dalje budi i druge oblike umjetničkih izražaja.

Riječ je o dramskom komadu koji svoju radnju pronalazi u vremenski neodređenom kontekstu nekih ''naših'' prostora, što publici daje dojam da bi radnja mogla da se događala prije više godina, upravo sada ili pak radnja koja bi nam mogla prethoditi u skorijoj budućnosti.

Moderna nit vuče gledatelja da se uživi u razdoblje u kojem smo robovi interesa, materijalnih dobara i suvremene tehnologije koja nam nerijetko ne dopušta da razmislimo o istinskim životnim vrijednostima koje, kada se dogode neke velike tragedije, moraju isplivati na površinu i sve nas učiniti samo običnim ljudima. <- Natrag na Novosti