18.06.2019.

Promocija monografije "Gimnazija novoga doba"

Monografija ''Gimnazija novoga doba''  će biti predstavljena 21. lipnja 2019. godine, na svečanoj promociji 45. generacije maturanata, u Velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače s početkom u 11,00 sati.

 Iz tiska je izašla knjiga „Gimnazija novoga doba“ autora Marinka Jovanovića, profesora iz Mostara. Riječ je o monografiji posvećenoj 45.obljetnici osnivanja Gimnazije fra Grge Martića Mostar. Ova je škola osnovana 24.svibnja 1974. godine pod nazivom Druga gimnazija u Mostaru. U prvu generaciju upisano je 337 učenika raspoređenih u 11 odjela. Školske 1977/78. godine upisano je 1079 učenika i to je bio najveći broj učenika u povijesti škole. Kasnije se broj učenika smanjivao. Najveći pad je bio u ratnom razdoblju kad je u školskoj 1993/94. godini bilo svega 136 učenika. Nakon rata škola se oporavila i obnovila i kadrovski i materijalno. Svojim radom i općom ulogom u razvoju društvene zajednice izborila se za status jedne respektabilne srednje škole koja je na ponos kako Gradu Mostaru tako i Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

U monografiji je na 208 stranica sažeto prikazana povijest škole. Objavljeno je dosta dokumenata i zanimljivih fotografija. Prva fotografija je slika prvog nastavničkog kolektiva iz rujna 1974. godine, a kronološki zadnje su fotografije s maturalne večeri od 21.svibnja 2019. godine. Ovu školu dosad je uspješno završilo više od šest i pol tisuća učenika.

Gimnazija je od svog postanka zamišljena kao elitna općeobrazovna škola koja sprema učenike za studij na sveučilištima. I svršeni učenici ove gimnazije postizali su zapažene uspjehe u svim područjima života. Veliki broj njih je ostvario zapažene karijere u akademskoj zajednici, jedan broj se dokazao na važnim direktorskim dužnostima, ima istaknutih poduzetnika, političara, kulturnih radnika, sportaša. U svakodnevnom radu škole potiče se izvrsnost i natjecateljski duh. Naravno, najveće zasluge za sve dosadašnje uspjehe imaju oni koji su bili na čelu škole i vrijedni nastavnici koji su u svakodnevnom radu iz učenika izvlačili ono najbolje.

Danas Gimnazija fra Grge Martića Mostar može poslužiti kao model uspješne srednje škole čija je opća vrijednost nebrojeno puta potvrđena.

Recenzenti monografije su dvojica sveučilišnih profesora -akademik Mladen Bevanda i prof. dr. sc. Milan Vego. Pogovor je napisao Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko – neretvanske županije. 

U programu sudjeluju: prof Zdenka Leženić, prof. dr. sc. Nevenko Herceg, akademik Mladen Bevanda, prof. dr. sc. Milan Vego i autor Marinko Jovanović,a u glazbenom dijelu nastupit će Marko Palameta, Josip Palameta, Tina Laco i Mario Vrankić.



<- Natrag na Novosti