25.09.2019.

Otvorena Prva međunarodna bijenalna minijatura "miniMO"

Otvorena Prva međunarodna bijenalna minijatura  "miniMO"  u utorak, 24. rujna 2019., u u obnovljenoj Galeriji kraljice Katarine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Josip Ivešić, Ivana Pavlović i Srečko Babić pobjednici su prve međunarodne bijenalne minijature.

U konkurenciji za ovu nagradu natjecalo se 28 autora iz raznih zemalja Europe koji su svojom zanimljivom, šarolikom i kreativnom izložbom gradu Mostaru donijeli dašak svježine.

''Natjecanja u minijaturi jako su popularna u Europi pa smo i mi jedno takvo organizirali ovdje u Mostaru. Imamo izlagače iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Italije i drugih zemalja Europe. Selekcija je bila oštra, žiri je imao težak zadatak. Pored ovih nagrada dodijelili smo i nagrade za posebna priznanja'', kazala je Ana Šimić, predsjednica Društva likovnih umjetnika FBiH. 

Žiri kojeg su činili Kristina Čavar , magistrica slikarstva, Boris Orenčuk magistar kiparstva, Megi Kunštek magistar likovne umjetnosti i edukacije, Slavenka Volić, magistrica likovne umjetnosti i Ivan Vrljić profesor povijesti i umjetnosti i Ana Šimić, odabrali su pobjednike ovog natjecanja u kategorijama kiparstva, slikarstva i grafike. 

Inače, Bijenalna minijatura događaj je koji se u umjetnost sve više predlaže, nešto kao samozatajni trend, koji privlači sve veći broj posjetitelje nego obična, klasična izložba. 

 ''Sada kada je 'probijen led' nadam se da ćemo na idućoj izložbi, koju namjeravamo napraviti za dvije godine, imati veći broj izlagača kao i posjetitelja'', poručili su članovi žirija. 



<- Natrag na Novosti